“İnsanın duygu-düşünce, eylem-bilinç, toplum-birey bütünlüğünü kurması ve uyumlu-bütünsel gelişimini sağlaması, kapitalizm koşullarında ancak gelişkin bir toplumsal devrim örgütü içerisinde ve devrimci sınıf savaşımıyla; tüm insanlık içinse ancak devrim ve sosyalizmden geçerek komünist topluma ulaşılmasıyla olanaklı olacaktır”
DEVRİMCİ PROLETARYA Dergisi
Devrimci Proletarya, yayın yaşamına 1991 yılında başladı. Türkiye’de yayınlanmaktadır. Marksist -Leninist dünya görüşüne ve yayın çizgisine sahiptir. Kendisini sadece Türkiye işçi sınıfı ve emekçilerinin sorunlarıyla sınırlamamıştır; dünya işçi sınıfı ve halklarının sorunlarıyla da yakından ilgilidir. ML teori alanında bir iddiaya sahip olduğu gibi, marksist propaganda ve ajitasyon görevlerini de yerine getiren bir dergidir.
Devrimci Proletarya’nın yayınlanması, 13 yıllık yayın hayatı sırasında zaman zaman kesintiye uğradı. Bu kesintilerin büyük bir kısmı Devrimci Proletarya’nın yayın çizgisinden kaynaklı olarak devlet tarafından yapılan baskılar ve saldırıların sonucuydu. Yayınlanan sayılarının ezici bir kısmı hakkında toplatma ve yasaklama kararı verildi; büroları sık sık basıldı, çalışanları gözaltına alındı, bir kısmı tutuklandı. Aynı şekilde çok sayıda okuru gözaltına alınıp işkenceli sorgulardan geçirildi, cezaevlerine kapatıldı, bazıları öldürüldü. 13 yılda sayısız bedel ödeyen Devrimci Proletarya, sosyalizm ve sınıfsız topluma ulaşma ütopyasını asla kaybetmedi. Aksine o komünist geleceğe ulaşma çabalarını sürdürüyor.
Devrimci Proletarya, kendisıni hiçbir zaman sıradan bir “yayın” olarak görmedi. Dünya işçi sınıfı ve emekçilerine yönelen her saldırıyı ML açıdan yorumladı. Ama kendisini “dünyayı yorumlamakla” yetinmekle sınırlamadı. “Aslolan dünyayı değiştirmektir” perspektifiyle sayısız eyleme, etkinliğe ve kampanyaya imza attı. Komünist bir yayın organı olarak sadece yayın çizgisinin değil, faaliyetlerinin bütünlüğünün bu iddia ve misyona uygun olması gerektiğine inandı. Bedeli ne olursa olsun Devrimci Proletarya, siyasal bir kavga yürüttü ve yürütüyor.
Devrimci Proletarya, sınıflar mücadelesinde kendisini işçi sınıfının bir temsilcisi ve kavga aracı olarak gördü. Bu bilinçle gündemdeki yakıcı sorunlara ilişkin kampanyalar açtı. Belli bir konu üzerinde yoğunlaşan kampanyaların, o konuya belli bir duyarlılık ve bilinç yaratma olanağı kazandırmasının yanı sıra mevcut sisteme karşı eyleme ve savaşıma dönüşmesi için çaba harcadı.
13 yıllık tarihinde bu perspektifle sayısız kampanyaya imza attı
“Kirli savaşa alet olmak istemiyorsan, Kürdistan’a askere gitme!” kampanyasıyla TC’nin Kürdistan’da yürüttüğü gerici ve haksız savaşa karşı özellikle işçi ve emekçi kitleler arasında devrimci bir duyarlılık ve tepki oluşturdu.
“Acı İlacı İçmeyeceğiz!”, “6 Saatlik İşgünü, 8 saatlik Ücret!”, “Herkese İş, Herkese Çalışma Hakkı!” vb. kampanyalarla burjuvazinin özelleştirme ve sendikasızlaştırma saldırılarına karşı bir baraj örmeye çalıştı. “Ekmeğin ve Özgürlüğün İçin Dövüş!” gibi kampanyalarla ise, Türkiye’deki işçi ve emekçileri burjuvazinin iktidarı ve kapitalizme karşı atağa kaldırmaya çalıştı.
Devrimci Proletarya okurlarının da aralarında bulunduğu binlerce devrimci tutsağın F tipi hücrelere konulmasına karşı “Yaşamın Hücreleştirilmesine Hayır!” kampanyasına imza attı.
Emperyalizmin Irak işgaline karşı “Emperyalist Barbarlığa Karşı Sınıf Savaşımı!” ve Türkiye’de gerçekleştirilen NATO zirvesine karşı “NATO’ya Karşı Genel Grev Genel Direniş!” şiarlarıyla onlarca eylemde yer aldı.
Devrimci Proletarya, eylemde olduğu gibi teori alanında da ML bayrağını yükseltmeye devam ediyor. Ekonomi-politik, felsefe, siyaset, sosyal psikoloji, kültür-sanat alanlarında birçok eser yayınladı.
2003 Dünya Felsefe Kongresi’nde “Kapitalizmin Geleceksizliği ve Belirsizlik Felsefesi” tebliğleriyle yer aldı. Burjuva idealist felsefi görüşlerin karşısında Marksist materyalizmin bayrağını yükseltti.
2003 Avrupa Sosyal Forumu’nda “Küreselleşme ve Dünya Pazarı: Emperyalizmin Yeni Yüzü”, “Özelleştirme”, “Emperyalist Savaş” ve “Göçmen sorunu” üzerine workshop’lar düzenledi.
Devrimci Proletarya, Londra’da yapılacak olan ESF 2004’e de katılmaya hazırlanıyor: