Yayın projesi üzerine

YDK’nın “bütün ülkeleri kapsayacak bir gazetenin en kısa zamanda çıkarılması” kararı-Nisan 2003

YURTDIŞINDA YAYIN PROJESİ ÜZERİNE

YDK, yaptığı değerlendirmeler sonucu yurtdışında örgüt güçlerimizin bulunduğu bütün ülkeleri kapsayacak bir gazetenin en kısa zamanda (Mayıs sonu – Haziran başı) çıkarılması kararını almıştır.

Deneyimlerden yararlanarak ama geçmiştekilerden farklı

Dışımızdaki devrimci güçler başta olmak üzere; Alevi dernek ve çevreleri, daha çok maddi çıkar sağlamak ve bu arada küçük burjuva duygularını tatmin etmek isteyen örgütsüz çevreler vb bugüne kadar yurtdışında pekçok gazete ve dergi çıkardılar. Bunlardan kimisi 3-5 sayı yayınlanabildi, kimisi daha uzun soluklu oldu. Yayınını halen sürdüren değişik gazete ve dergiler var. Fakat bunların çoğu yurtdışında yaşanan sorunlara tutarlı devrimci-demokratik bir bakış açısıyla bakmadıkları, yerel düzeyde yaşanan sorunları bütünün penceresinden görmedikleri, en fazla kısmi bazı reform taleplerini dile getirmekten öteye geçemedikleri için geniş kitlelerle buluşamamış, kitleler tarafından sahiplenilmemişlerdir.

Bu arada geçmişte bizim de yurtdışının geneline hitap eden, ya da kimi ülkelerle sınırlı yayın girişimlerimiz oldu. Bunlardan genel olanlar daha çok örgüt güçlerimize ve devrimci kamuoyuna hitap eden bir sınırlılık taşıyordu. Ağırlıklı olarak Türkiye’deki siyasal-toplumsal gelişmeleri ele alan içerikleriyle de geniş kitlelerle buluşmaktan uzaktı. İngiltere’de yayınlanan KT ise, hem fazlasıyla yerel kaldığı hem de içeriği giderek boşaldığı için Avrupa çapında fazla bir etki yaratmadı. Bugün, geçmişte ve halen yayınlanmakta olan bu dergi ve gazetelerin deneyim ve eksiklerini de bilince çıkararak daha yetkin, daha canlı ve daha kapsayıcı bir gazete hedefliyoruz.

Gazetenin amacı ve işlevi

Yayınlanacak gazetenin, yurtdışındaki kitle çalışmasında, kitlelerle ilişkilerimizin geliştirilmesinde güçlü bir kaldıraç olmasını amaçlıyoruz. Bu amacın bir ayağını alanlara hakimiyetimizi güçlendirmek oluştururken, diğer ve asıl ayağını ise geniş kitlelere ve yeni alanlara açılım oluşturacaktır.

Gazetenin ilk amacı, yurtdışında bulunan Türkiyeli göçmen kitlenin bugünkü somut psiko-sosyal durumunu, günlük yaşamlarına yön veren güdü ve etkenleri, duyarlılık noktalarını, talep ve beklentilerini kaynağına inerek yakalamak; onları kavrayışımızdaki yetersizlikleri ortadan kaldırmaktır. Yurtdışındaki geniş Kürt ve Türk emekçilerin dünyalarına girmeli, kitlelerle devrimci güçler arasındaki ilişkilerdeki yıpranmaları da dikkate alarak onlarla aramızda yeni bir köprü kurmalıyız. Kendimizi “bilinen” çevre güçlerimizle sınırlamadan mümkün olduğunca geniş bir yelpazeye ulaşarak kitlelerin olabildiğince geniş kesimlerini örgütümüzün çizgi ve politikalarına yakınlaştırmalıyız. Onları sosyalizm bilinci ve perspektifiyle eğiterek mücadeleye çekmeliyiz. Gazetenin, bizi bu stratejik hedefimize doğru ilerletecek güçlü bir araç olmasını hedefliyoruz.

Çıkaracağımız gazetenin isminden içeriğine kadar her köşesi bu amaca uygun olmak zorundadır. Buna ulaşabilmek için, tüm güçlerimiz, gazeteyi sadece dağıtım ve satışından sorumlu oldukları kendi dışlarında bir girişim olarak görmemeli; aksine, her şeyinden sorumlu oldukları kolektif bir çalışma olarak kavramalıdırlar. YDK bu amaçla, gazete projesinin Nisan ayı boyunca, isminden içeriğine, konu önerilerinden mizanpajına kadar… her yönüyle örgüt güçlerimizle tartışılması; nihai biçimin gelecek öneriler ışığında kesinleştirilmesi kararını almıştır.

İçerik ve biçime dair öndüşünceler

Gazetenin tabloid boyda ve renkli olarak yayınlanması düşünülmektedir. Güncel siyasal-toplumsal ve uluslararası gelişmelerin anlaşılır bir dille işlenmesinin yanı sıra, ağırlık Avrupa’da yaşayan Türk ve Kürt göçmen kitlesinin temel sorunlarına verilecektir. Bu anlamda, yaşanılan ülkelerdeki kitlelerin temel sorun ve ihtiyaçlarının isabetli ve bütünlüklü bir tarzda belirlenip önerilmesi gereklidir. Yurtdışında yaşayan kitlelerdeki “köksüzlük” ve “geleceksizlik” duygusunun çözümlenmesi, kendi kültürüne yabancılaşma ve bunalım örnekleri, dil sorunu, demokrasi ve özgürlükler sorununun doğru algılanışı, kadın-erkek ilişkileri, kadın-aile ve çocuk sorunları, gençliğin durumu, eğitim sorunu, hukuk ve sağlık alanında yaşanan sorunlar, AB süreci, göçmenlerin geleceğini belirleyecek gelişmeler, yasa ve uygulamalar, belediye ve yerel sorunlar… gazetemizde mutlaka işlenmesi gereken başlıca konulardır. Bu konularda her ülkeden geniş ve zengin somut örneklerin, yol ve yöntem öneren kafa açıcı yazıların, konu önerilerinin hazırlanıp iletilmesi önemlidir. Geniş bir kesimin ilgisini çekecek röportajlarla mektuplar, gazeteye canlılık ve dinamizm katacak başlıca araçlardır. Röportajlarda klasik “soru-cevap” tarzı yerine, farkı ve yer yer aykırı görüşlere de yer veren canlı bir sohbet havasının yakalanması amaçlanmalıdır. Mektuplar kitleyle canlı bir iletişimin yanı sıra, deneyim aktarımı aracı olarak da kullanılmalıdır. Gazete, haberlerinden mektuplara, röportajlardan konu başlıklarına, fotoğraflarından karikatürlerine kadar sadece bir veya bir-iki ülke ağırlıklı değil, Avrupa’nın genelini kapsayıcı olmalıdır. Gazetemiz, masa başında değil, hayatın içinden çıkmalıdır. Dilinden içeriğine kadar, her yönüyle bunu hissettirmelidir.

Hedeflediğimiz türde bir gazetenin yayınlanabilmesi için bütün güçlerimiz hem kendilerini hem de çevrelerindeki dost güçleri bu çalışmanın içine katmanın hazırlıklarına şimdiden girişmelidir.

Gazete projesine yönelik bütün öneri ve uyarılar en geç Mayıs ayının ilk yarısı içerisinde yazılı olarak ilgili birimlere iletilmelidir.

Nisan 2003