Şubat 2003 YDK (Yurtdışı Komitesi) yönergesi
YD ÇALIŞMASININ TEMEL ESASLARI
YD çalışmamızda çevreciliğe ve kişisel tarzların egemenliğine karşı savaşım kapsamında bundan böyle aşağıdaki esaslar ‘temel kurallar’ olarak hayata geçirilecektir. YDK başta olmak üzere bütün birimler ve örgüt güçlerimiz, bu kuralların, yaşamın ve mücadelenin ihtiyaçları temelinde yetkinleştirilerek uygulanmasında ısrarlı olmalı, bu konuda kolektif bir sorumluluk bilinciyle hareket edilmelidir.
1) ‘Örgütün örgütlü hale getirilmesi’ zorunluluğundan hareketle, YD’deki tüm güçlerimizin, biçimsel ve mekanik bir yaklaşıma düşmeksizin komite ve çalışma grupları biçiminde organlaştırılmaları acil hedeflerimizden biridir.
Faaliyetlerin örgütlenmesi ve yürütülmesinde bundan böyle organ işlerliği esas alınacaktır.
2) YDK başta olmak üzere, tüm organ ve birimler azami bir aylık periyotlarla toplanacaklardır. Bütün toplantılar mümkün olduğunca önceden belirlenen gündemler çerçevesinde yapılacaktır. Bütün organ üyeleri bu temelde toplantılara hazırlıklı geleceklerdir.
3) Organ toplantılarında ele alınıp tartışılan hiçbir konunun ucu açık bırakılmayacaktır. Konular yeterince tartışıldıktan sonra hala giderilemeyen görüş ayrılıkları varsa, sorun oylama yöntemine başvurularak bir sonuca bağlanacaktır. Faaliyetlerin yönetimi ve denetimi, alınan organ kararları temelinde gerçekleştirilecektir.
4) Zorunlu ve acil durumlarda kişisel inisiyatif kullanımı, örgüt çizgisi ve genel politikaların yanı sıra daha önce alınan organ kararlarını gözeterek hareket etmeyle sınırlıdır. Organ kararlarını fiilen geçersiz kılan ya da bunlarla çelişen inisiyatif kullanımına izin verilmeyecektir.
5) YDK’nın tüm toplantılarında; tartışılan gündem maddelerini, ifade edilen görüşleri, alınan kararları ve varsa bunlara muhalefet şerhlerini içeren kısa özet tutanaklar tutulacak, bu tutanaklar bir sonraki toplantıya kadar organ üyeleri tarafından gözden geçirildikten sonra kesinleştirilip örgüt arşivine kaldırılacaktır.
6) Örgütsel faaliyetin yürütülmesinde yazılı yönlendirme ve denetim esastır. Bu yaklaşım ışığında gündemdeki her temel soruna ilişkin olarak, YDK tarafından düzenli genelgeler ve iç yazıların yayınlanması temel alınacaktır.
Aynı yaklaşım çerçevesinde yazılı rapor sistemi mutlaka hayata geçirilecektir. Bütün organ ve ÜK’lar faaliyetlerine ilişkin olarak iki ayda bir YDK’ya yazılı rapor verecekler, YDK da bunlar ışığında genel YD raporunu hazırlayacaktır.
7) Alt organlardan ve tek tek yoldaşlardan gelen, özellikle de soru içeren veya açıklama gerektiren hiçbir rapor yanıtsız bırakılmayacaktır.
8) YD faaliyetimizde iç legalizm ürkütücü boyutlardadır. Sorunun temelinde örgüt güçlerimizde yaygın olan “Burası yurtdışı…” anlayışının yarattığı gevşeklik yatmaktadır. İçlegalizme karşı savaşım, acil hedefler arasındadır. Bu konuya ilişkin ilke ve esaslar ayrı bir genelgeyle ortaya konulacaktır.
9) Örgütsel güvenliği zedelememek ve içlegalizmi derinleştirmemek koşuluyla YD faaliyetlerimizin genel seyri, hedeflerimiz ve karşılaşılan sorunlar vb konusunda örgüt güçlerimiz üç aylık periyotlar halinde YDK tarafından yazılı olarak bilgilendirileceklerdir.
10) Örgüt güçlerimizin genel politik düzeylerinin yükseltilmesi ve kadrolaşma sorunu, YD’da da temel zayıflıklarımızdan ve stratejik hedeflerimizden biridir. Kadroların eğitimi konusunda temel örgüt materyalleri ve yayınlarının incelenmesi, genelge ve yönlendirme yazılarının yayınlanması vb dışında, eğitim amaçlı değişik araç ve yöntemler devreye sokulacaktır.
11) Ülkeyle iletişimin, para ve lojistik destek imkanlarının aktarılmasının tek kanalı YDK-MÖK hattı olacaktır. Bu konuda, YDK’nın bilgisi ve onayı dışında hiçbir adım atılmayacaktır.
12) YDK’da, coğrafi esas temelinde (ülkelere göre sorumluluk paylaşımı) işbölümü yerine, faaliyetin gerekleri ve ihtiyaçlara göre sorumluluk paylaşımını esas alan daha dinamik bir yönetim tarzına geçiş hedeflenecektir.
13) Mali sorun ve çözüm yolları konusu yeni esaslara bağlanacaktır. Ana noktaları itibariyla:
- Ülke ve birimler bazında, özellikle süreklilik gösteren harcamalar konusunda kendi kendine yeterlilik esas alınacaktır,
- YDK ve ÜK’lar bu temelde “bütçe” hazırlayacaklardır; süreklilik gösteren harcamalar ve başlıca gelir kaynakları bu bütçelerde belirtilecektir,
- YDK’nın bilgisi ve onayı dışında hiçbir büyük harcama, yatırım, transfer vb yapılmayacaktır,
- Yatırımların güvenliğinin sağlanabilmesi için özel bir dikkat ve hassasiyet gösterilecek, bu konuda içlegalizme asla meydan verilmeyecektir,
- Örgüt güçleri ve yakın çeperimiz içerisinde ‘asalaklığa’ karşı sistemli ve uzlaşmaz bir savaş açılacak, herkesten koşullarına göre kalıcı ya da geçici işlerde çalışması istenecektir,
- Örgüt güçlerimizin günlük yaşamlarında büyük farklılıklara ve tabakalaşmaya meydan vermemek, yoldaşlarımızın sosyal yaşam ve ihtiyaçlarına duyarsızlığı ortadan kaldırmak ve örgüt imkanlarının denetimsiz kullanımının önüne geçmek amacıyla her ülkenin somut koşullarına uygun asgari geçim standardı belirlenecektir. Kendine bağlı olmayan nedenlerle yeterli geliri olmayan yoldaşların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için durumu daha iyi olan yoldaşların destek ve dayanışmaları örgütlenecektir,
- Bütün örgüt güçlerinden, taraftar ve sempatizanlardan gelir düzeyleri ve geçim koşulları da dikkate alınarak düzenli aidat ödemeleri istenecektir,
- Süreklilik gösteren faaliyet ve alanlar için ( dernek kiraları, dergi ve yayın satışı, vb.) “fon” sistemi yaşama geçirilecektir; belirli bir konuya ait fonlardan başka alan ve ihtiyaçlar için harcama yapılmayacaktır,
- YD’da devrimci örgütlere karşı güvensizliğin derinleşmesinde belirleyici bir rol oynayan bağış toplama ve borç alma yeni esaslara bağlanacaktır,
- Gerek YD çalışmasının, gerekse ülkedeki faaliyetin her geçen gün büyüyen mali ihtiyaçlarının kalıcı ve sağlıklı çözümü için düzenli gelir kaynaklarının yaratılmasının yanı sıra, alışılagelen kaynakların dışında bir kaynak yaratma seferberliğine girişilmesi zorunludur. Her yoldaş bu konuyu kendi dışında değil, kendisinin de bir parçası olduğu kolektif bir sorumluluk sorunu olarak görmeli ve buna uygun davranmalıdır.
Şubat 2003
YDK